Sax en zo

Door de voorstelling Ín de tuin der wilde dieren’, samen met saxofoonkwartet Nova Zembla ben ik op het spoor gekomen van het enerverende leven van de uitvinder van de saxofoon Adolphe Sax.
Op 6 november 2014 is het 200 jaar geleden dat Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, werd geboren. Zijn bijzondere leven levert prachtig materiaal op voor een inspirerende voorstelling.

Bevriend schrijver Henk Hoeben heeft een prachtige tekst gemaakt waarin het leven van Adolph Sax en de saxofoon centraal staan. Samen met gelegenheids-saxofoonkwartet Solly uit Noord-Holland Noord hebben we deze voorstelling SAX & ZO op vele plekken in Noord Holland gespeeld. In deze voorstelling hadden tekst en muziek een gelijkwaardig aandeel.

Tevens speelde ik een drietal gelijksoortige voorstellingen in de IJmond met een groep saxofonisten van harmonieorkest Soli uit Santpoort Noord onder de naam: De Bende van Sax. Zie agenda.

De gelijkenis in de namen van beide groepen zijn puur toeval.

Al tijdens het leven van Sax werd duidelijk dat mensen van de saxofoon houden of het helemaal niets vinden. In de tijd van Sax spraken sommigen zelfs van ‘the devils horn’. Zo is het nog steeds. Feit is dat de saxofoon heel verschillende emoties kan oproepen, van vrolijk tot verdrietig, van strijdbaar tot melancholiek, van opgewonden tot meditatief. Al deze kleuren worden in de voorstelling opgenomen, zowel in de teksten als in de muziek.

Het soms bizarre leven van Sax trekt tijdens de voorstelling aan de luisteraar voorbij, variërend tussen bloedserieus en humor. Tekst en muziek, zowel uit de tijd van Sax als eigentijds, wisselen elkaar voortdurend af, maar gaan soms ook samen op. De voorstelling is middag- / avondvullend, ongeveer 90 minuten.